Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 13

Thread: Speedometer signal

  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    Nov 2008
    Posts
    22

    Default Speedometer signal

    I am currently building a Volvo 242 with a procharged LS1 engine in it.
    The transmission is a T56. The complete engine package comes from a Camaro SS 1999. Some pics can be found at http://www.hocky.se.

    Got one problem with the speedometer. I have retrofitted one electric VDO speedometer from a newer Volvo car and is trying to get this to work.
    Problem is that it wont move...not at all :(

    Anyone done any similar?
    What type of signal is generated from the ECU?
    Is this the same type of signal that comes from the transmission?

    Thanx!

  2. #2
    Lifetime Member SS2win's Avatar
    Join Date
    Feb 2005
    Posts
    358

    Default

    Sorry I can't help with your question but thanks for posting! That is a great project you have there and made my day start out 100% better!
    2001 Camaro SS #2020
    Stock LS1 w/InconTT | REV Springs | Ti retainers | M6 | McLeod Twin Clutch
    UMI RR K Member | SLP Subframe Connectors | Global West TA | BMR PHB | Metco LCA
    996 Brake Kit| 17" CCW Classics | 17x11 ZR1 Replicas on all four corners

    425@6lbs | ???@12lbs | EFILive Custom OS3 | !MAF | SD
    11.73@12x/1.7 on worn out nittos... yaaawn!

  3. #3
    Senior Member doubledip's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Posts
    163

    Default

    have seen this done before...

    instead of using the signal wire from the pcm, hook the speedo input of the speed sender TOShi wire...

    basically the signal from the PCM is not strong enough
    ---------------------------
    E38's got to love them
    E40's hate 'em

    LS1's is there anything it wont work on

    Holden VE SSV - GEN46L

    www.ultimateconversionwiring.com.au

    www.dualflash.com.au

  4. #4
    Junior Member
    Join Date
    Nov 2008
    Posts
    22

    Default

    Great info!

    But if I connect to the transmission speed sender I can not adjust the number of signals to get the correct speed?!?
    You can of cource reprogram the VDO gauge but that is over my head anyway.

    Maybe you can amplify the signal from the ecu?

  5. #5
    Senior Member doubledip's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Posts
    163

    Default

    that is correct .... but you can either buy signal amplifier boxes or digital ratio boxes to fix either of the problems... we sell both types
    ---------------------------
    E38's got to love them
    E40's hate 'em

    LS1's is there anything it wont work on

    Holden VE SSV - GEN46L

    www.ultimateconversionwiring.com.au

    www.dualflash.com.au

  6. #6
    Junior Member
    Join Date
    Nov 2008
    Posts
    22

    Default

    Thats sweet!

    Maybe for other members of this forum (I will send you a email anyway).
    What would you recommend and why?

  7. #7
    Senior Member doubledip's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Posts
    163

    Default

    with it being a vdo gauge have you calibrated it yet?

    i.e. driven the distance that it requires...


    a trap with the VDO gauges is that they wont register on the needle till the calibration stage has been completed. (it is known as the auto calibration stage)
    ---------------------------
    E38's got to love them
    E40's hate 'em

    LS1's is there anything it wont work on

    Holden VE SSV - GEN46L

    www.ultimateconversionwiring.com.au

    www.dualflash.com.au

  8. #8
    Junior Member
    Join Date
    Nov 2008
    Posts
    22

    Default

    It is a used VDO speedo from a Volvo 242 from the 80s.
    It has a good 265850km on it so it must be calibrated by now or?

  9. #9
    Senior Member doubledip's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Posts
    163

    Default

    can try a 1k resistor between 12v and the signal wire into speedo (act as a pull)
    ---------------------------
    E38's got to love them
    E40's hate 'em

    LS1's is there anything it wont work on

    Holden VE SSV - GEN46L

    www.ultimateconversionwiring.com.au

    www.dualflash.com.au

  10. #10
    Junior Member
    Join Date
    Nov 2008
    Posts
    22

    Default

    Thanx, I will try that!

    Will post the results, if no success I will for shure make som purchases.

Page 1 of 2 12 LastLast

Similar Threads

  1. ECM to ABS speed signal
    By THEFERMANATOR in forum Duramax LB7
    Replies: 1
    Last Post: June 28th, 2009, 04:23 PM
  2. A/C request signal
    By burtoncr in forum Gen IV V8 Specific
    Replies: 5
    Last Post: June 3rd, 2008, 07:37 AM
  3. MAF Signal
    By Spindoctor in forum E37, E38 & E67 PFI ECM's
    Replies: 3
    Last Post: March 2nd, 2008, 02:23 PM
  4. Same OS different Speedometer Seg ID's
    By heavyfoot in forum General (Petrol, Gas, Ethanol)
    Replies: 3
    Last Post: April 28th, 2006, 02:02 PM
  5. How do I get the IAT signal to the PCM
    By mtnman in forum General
    Replies: 6
    Last Post: October 9th, 2005, 08:11 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •