Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 10 of 24

Thread: Stock truck idle problems after flash..?

  1. #1
    Lifetime Member samh_08's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Posts
    296

    Default Stock truck idle problems after flash..?

    My cousin has a 2003 chevy silverado 6.0L that I just registered and read his PCM. I didn't change anything related to idle (or so I think) and now it idles way to low in gear and wants to stall. I tried bumping up all desired idle speeds 125rpm but the truck doesn't respond to the changes. It will idle fine for 10 seconds at the speed I want it to idle, then it will drop off and start acting funny.

    Another issue I have is that I get 'Reduced engine power' every time I reflash the computer. I clear the code and then its fine..Never had a problem with that code before EfiLive. Any ideas?

    I have the stock and modded (should show everything I changed) file attached. Please advise, Thanks.
    Attached Files Attached Files

  2. #2
    Joe (Moderator) joecar's Avatar
    Join Date
    Apr 2003
    Posts
    27,752

    Default

    Sam,

    You read the PCM and then after that the idle was wrong...?
    Did you wait at least 15 seconds with key off after reading...?


    I would do this:

    flash stock tune back in (cal-only flash), wait 15+ seconds with key off;
    make sure key is OFF, disconnect the battery for a few moments, reconnect it, and now see what idle does.

    if that doesn't work, then do a full flash of the stock tune and see what idle does.

  3. #3
    Lifetime Member SSpdDmon's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Posts
    1,556

    Default




    What's done to the truck??

  4. #4
    Lifetime Member samh_08's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Posts
    296

    Default

    Stock truck, no mods done except for the PCM flash I just did.

    Joecar, the idle situation first started after I did the reflash and yes I waited 15 seconds or longer.

    Did you look at the tune I put in it? It shows pretty clearly that I didn't touch anything to do with idle. So why would I suddenly have this problem?

  5. #5
    Joe (Moderator) joecar's Avatar
    Join Date
    Apr 2003
    Posts
    27,752

    Default

    During the flash, did some other module talk on the serial bus or did some accessory use vehicle power...?

    What state is the vehicle battery in...?

    How are you powering your laptop...?


  6. #6
    Lifetime Member samh_08's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Posts
    296

    Default

    I made sure I had everything shut down as always. All doors shut, ect, ect.

    Vehicle battery is good and the laptop was on 95% battery power. I have reflashed my own PCM dozens of times without any issues like this..?

    Any ideas?

  7. #7
    Lifetime Member samh_08's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Posts
    296

    Default

    Have you guys stumped?

  8. #8
    Joe (Moderator) joecar's Avatar
    Join Date
    Apr 2003
    Posts
    27,752

    Default

    Yes (me at least).

  9. #9
    Lifetime Member samh_08's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Posts
    296

    Default

    It doesn't make any sense to me. That is the ONLY issue I am having with the settings I changed. I didnt touch any idle tables and everything else I have changed, the vehicle has responded.

    There has to be a solution..I really dont know where to start so just start thinking out loud of what you would do in this situation..

  10. #10
    Joe (Moderator) joecar's Avatar
    Join Date
    Apr 2003
    Posts
    27,752

    Default

    Try this: full flash the stock/original tune back in.

Page 1 of 3 123 LastLast

Similar Threads

  1. Help Please**** LLY With A LBZ Computer Stock Truck
    By Duramax 6.6L in forum Diesel
    Replies: 1
    Last Post: June 2nd, 2010, 11:48 AM
  2. cant get stock tune off truck
    By browneflatwork in forum General (Diesel)
    Replies: 26
    Last Post: April 6th, 2010, 09:59 AM
  3. Problems with idle after AutoVE flash (again)
    By mtnman in forum General (Petrol, Gas, Ethanol)
    Replies: 13
    Last Post: October 4th, 2006, 02:17 PM
  4. Help Truck Wont Start - Flash messed up somehow?
    By BlownAlaskan in forum General (Petrol, Gas, Ethanol)
    Replies: 3
    Last Post: November 7th, 2005, 11:17 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •