Results 1 to 8 of 8

Thread: LMM ECM replacement questions

  1. #1
    Lifetime Member
    Join Date
    Jan 2006
    Posts
    379

    Default LMM ECM replacement questions

    I ordered a ecm through the ECM outlet pre programmed per vin#. I found that the truck started right off after putting it in without relearning the VATS or anything I thought that was weird. The only thing I had to do was programm injector flow rates and set ign cycles in the pcm security tab to 1 thats it and everything worked fine. I wonder why I did not have to relearn the VATS? When I tried to do it in the pcm secrity tab I got a error 012 or something not sure if thats that exact error code. Any body else have to go through a VATS relearn on a LMM?

    Thanks
    Robert
    04 LB7
    2010 LMM
    2015 LML

  2. #2
    Lifetime Member
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    517

    Default

    I don't think I did anything different from you. I had it programmed with the VIN and correct OS and all was good. The only thing I remember doing was ignition cycles and flow rates like you.

  3. #3
    Lifetime Member
    Join Date
    Jan 2006
    Posts
    379

    Default

    Thanks, I think VATS only has to be relearned if the ecm is used and ign cycles are at 0 on the used ecm
    04 LB7
    2010 LMM
    2015 LML

  4. #4
    EFILive Distributor Trippin's Avatar
    Join Date
    May 2004
    Posts
    860

    Default

    EFILive can not initiate a "VATS Relearn" for LMM.
    You need to be connected to GM's data base.
    www.socaldiesel.com



    EFILive-DSP5......Switch your Attitude!
    EFILive-CSP5......The Smart Way To Switch Your Cummins Tunes!
    EFILive-DSP4......Switch Your Colorado and Canyon Too!

  5. #5
    Forum tyhee Site Admin GMPX's Avatar
    Join Date
    Apr 2003
    Posts
    13,125

    Default

    Because they are brand new ECM's that have no prior VATS codes stored, try it on a ECM pulled from another truck, it doesn't work.
    Guy, I think I knew that! I'll look in to it and see if I can get TechII to relearn the VATS on the bench.


  6. #6
    Lifetime Member
    Join Date
    Jan 2006
    Posts
    379

    Default

    Quote Originally Posted by Trippin View Post
    EFILive can not initiate a "VATS Relearn" for LMM.
    You need to be connected to GM's data base.
    I did not know that, well I guess it's a good thing I got a new one dealer visits suck. What about LBZ ecm can we do it on those?
    04 LB7
    2010 LMM
    2015 LML

  7. #7
    Forum tyhee Site Admin GMPX's Avatar
    Join Date
    Apr 2003
    Posts
    13,125

    Default

    I have a feeling it's a case of a certain manufacturer not following the GM spec on VATS relearn. It's the exact same procedure on all Delphi controllers.


  8. #8
    EFILive Distributor Trippin's Avatar
    Join Date
    May 2004
    Posts
    860

    Default

    As far as I know even the Tech 2 can't initiate a VAT relearn on the Bosch LBZ/LMM ECMs without being hooked to the internet and GMs data base.

    It returns the following error message:

    "Ich bin nicht sprechen deutsch."

    www.socaldiesel.com



    EFILive-DSP5......Switch your Attitude!
    EFILive-CSP5......The Smart Way To Switch Your Cummins Tunes!
    EFILive-DSP4......Switch Your Colorado and Canyon Too!

Similar Threads

  1. LMM DSP questions / Power questions
    By Djreversal in forum Duramax 06 LLY / 06+ LBZ & LMM
    Replies: 8
    Last Post: August 18th, 2011, 07:06 AM
  2. a/c questions?
    By whackem04 in forum Gen III V8 Specific
    Replies: 0
    Last Post: October 9th, 2009, 02:07 PM
  3. Replies: 26
    Last Post: May 29th, 2008, 06:25 AM
  4. Injector replacement
    By sierra1500 in forum Gen III V8 Specific
    Replies: 1
    Last Post: April 15th, 2008, 02:59 PM
  5. Help with new LS2 403 replacement in C5
    By ArKay99 in forum Gen III V8 Specific
    Replies: 8
    Last Post: January 28th, 2008, 02:56 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •