Results 1 to 10 of 10

Thread: bootloader error will not reflash

  1. #1
    New Member
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    7

    Default bootloader error will not reflash

    Need help? reflashing LB7

    This happened to me before. Only last time it erased ecm and was unable to reflash. I keeped trying.....and eventually it reflashed.

    This time I'm only running a TEST REFLASH and it's failing every time. It will erase ecm but will not reflash new prog. OS is the same. I've switched between the 2 prog many times, it's only a tire size change...the rest of the prog is the same.

    Kind of new to this so please keep it simple

    Details; none of these combos worked

    LB7
    Tune V7.5 and V7.4
    Alt Keys on/off
    High Speed on/off
    Battery was <12.5 charged to over >13v
    switch USB cable side
    Attached Files Attached Files

  2. #2
    EFILive Crew Site Admin Tordne's Avatar
    Join Date
    Oct 2004
    Posts
    3,870

    Default

    Firstly please make sure you have the latest 7.5.6 Build 116 software installed. You can download from here (http://www.efilive.com/index.php?opt...=48&Itemid=133).

    Often people need to pull the radio of info fuses, so that would be worth a try.

    Are you able to scan/datalog the vehicle with the Scan Tool?

    Cheers,
    Andrew
    EFILive Crew


  3. #3
    New Member
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    7

    Default

    Tordne

    I just updated V7.5 back in February so I think it should be the latest.

    I have no problem using the Scan Tool.

    I'll try pulling the radio fuse this weekend and try again.

    Thanks
    Bill

  4. #4
    EFILive Crew Site Admin Tordne's Avatar
    Join Date
    Oct 2004
    Posts
    3,870

    Default

    There was actually an update just last week. Your version should be 7.5.6 Build 116. If you have a FlashScan V2 you should also install the 8.1.2 Build 97 software and update the firmware to 2.06.35.
    Andrew
    EFILive Crew


  5. #5
    New Member
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    7

    Default

    Tordne

    I have the old FlashScan V1 system.

    I'll try the V7.5 update later this week.

    My latest attempt at running the test was successful. however when I tried the reflash.....
    08:30:21.240: Erasing ECM flash memory... (please wait up to 120 seconds)
    08:30:21.260: Battery voltage too high or too low.
    08:30:21.560: Battery voltage too high or too low.
    08:30:21.560: ECM is in an unknown state.
    .....again battery reads about 12.8v and I have the laptop conected to a seperate outlet. Not the truck battery.
    Attached Files Attached Files
    Last edited by toolie; May 28th, 2010 at 02:38 AM.

  6. #6
    New Member
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    7

    Default

    Update;

    As you can see above the battery voltage IS low. To confirm, I ran the the scan tool with the truck running and it only reads 2.4v ????

    How can that be, the trucks voltmeter reads +14v and the batteries checked with a multimeter while running read +14v also.......WTF

    I don't know if this could cause any issues but I do have a ComputStar Pro remote starter installed.

  7. #7
    New Member
    Join Date
    Jun 2010
    Posts
    7

    Default

    If the remote starter is connected to the Can network, unplug it. I have a remote starter on my truck and the key code sensor unit interferes with the scanner and must be disconnected on my truck... Also check the scanner connector for any corrosion or bent pins...
    2001 GMC 2500HD Duramax Allison, 4x4 ex-cab, 8' bed, 285/75R16, Sulastic rear spring shackles, Cognito upper control arm kit, Cognito Heavy Duty Tie-Rods, Cognito pitman and idler arm support kit, Heavy duty sway bar end link kit, Banks air cleaner kit with super scoop, AirDog 150 Fuel Preporator/Filter, EFI Live Tuning for power and fuel milage...

  8. #8
    Forum tyhee Site Admin GMPX's Avatar
    Join Date
    Apr 2003
    Posts
    12,806

    Default

    toolie, don't be offended by this, but we have seen that error before when people don't have the ignition key all the way to the on position when flashing.
    Need official EFILive help, please go here.
    For tuning support please post your questions on this forum (or other auto forums).
    Sorry if I don't respond to your PM, don't take it personal.


  9. #9
    New Member
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    7

    Default

    Thanks Everyone

    It was the remote starter/alarm, I pulled the 3 fuse from that system and no problem reflashing.

    Cheers
    2002 2500HD Silverado LB7 CC SB EFI MBR
    2006 Jetta TDI BRM

  10. #10
    Forum tyhee Site Admin GMPX's Avatar
    Join Date
    Apr 2003
    Posts
    12,806

    Default

    Thanks, another one to add to the list, iPod adaptors, XM radio adaptors and now after market remote starters.
    Need official EFILive help, please go here.
    For tuning support please post your questions on this forum (or other auto forums).
    Sorry if I don't respond to your PM, don't take it personal.


Similar Threads

  1. Bootloader Error
    By Hawk355 in forum Duramax LB7
    Replies: 48
    Last Post: April 29th, 2012, 12:35 PM
  2. Bootloader error when getting stock tune
    By TrevorB in forum Duramax LB7
    Replies: 4
    Last Post: October 8th, 2009, 01:17 PM
  3. Bootloader error and no calibration!
    By horsehaulin in forum Duramax LLY
    Replies: 6
    Last Post: August 16th, 2009, 03:25 PM
  4. E38 will not reflash License error
    By markemac in forum E37, E38 & E67 PFI ECM's
    Replies: 9
    Last Post: August 1st, 2009, 07:58 PM
  5. Bootloader Rejected error during reading calibration data
    By Godwin1245 in forum Gen III V8 Specific
    Replies: 8
    Last Post: January 26th, 2009, 12:25 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •