Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 12

Thread: NEED HELP , Trying to calibrate 6l80e.

  1. #1
    New Member
    Join Date
    Jan 2012
    Posts
    6

    Default NEED HELP , Trying to calibrate 6l80e.

    Well hello to all,

    I am new to the board and to using efi live i have a flashscan v2 and i am working on a 57 chevy with a l92 and 6l80e .

    current problems,

    car will surge without touching pedal
    transmission downshifts with little application of pedal
    we would like to get the car to sit still if you let off the brake without your foot on the accelerator it will still surge and accelerate without provocation
    engine and trans were out of a escalade ,
    i think the engine and trans thinks the car is a escalade that weighs 6,500 pounds+
    when the car actually weighs 3,000 so i tried loading a stock auto camaro tune and it wont let me it keeps saying the operating systems arent compatible
    also the tab for reflash with operating system modification doesnt light up when i bring up the factory camaro trans tune.

    is their a way to copy the data from the camaro trans tune to the current tune thats loaded in my trans so i dont have to change the operating system
    or if there is some way we can fix it .


    Thanks in advance for anyone who can help with our headache,

  2. #2
    Lifetime Member
    Join Date
    Mar 2006
    Posts
    4,810

    Default

    No no no, you HAVE to stick with the OS your vehicle is wired for. If the stock ECM/TCM is from an Escalade, then LEAVE the Escalade OSs in there.

    Is it a stock engine/trans? Sounds like you need to tune the idle first.

    Its an auto trans, the car will move forward if you pull your foot off the brake. I dont know of any vehicle that stays still with an auto trans.
    ~Erik~
    2013 Sonic RS Manual - 1.4L I4T E78, starting the mods
    2008 TrailBlazer SS 3SS AWD Summit White - LS2 E67/T42, bolt ons, suspension, etc.
    2002 Chevy TrailBlazer LT 4X4 Summit White - 4.2L I6 P10, lifted, wheels, etc.

  3. #3
    Lifetime Member
    Join Date
    Aug 2010
    Posts
    1,934

    Default

    What year is the Escalade drivetrain ? Are the engine and transmission from the same model year ? Did you rework the factory wiring harness, or order a custom harness ?

    2007 - 2009 Escalade need brake input to both the ECM & TCM, 2010+ the brake input goes to the ECM only.

    Any modifications to the engine ?

    Post your ECM & TCM tune files.


    Regards,
    Taz

  4. #4
    New Member
    Join Date
    Jan 2012
    Posts
    6

    Default

    i dont know how to post tun files to the website .
    i can email them .
    or if someone can tell me how to post them

  5. #5
    New Member
    Join Date
    Jan 2012
    Posts
    6

    Default

    Quote Originally Posted by ScarabEpic22 View Post
    No no no, you HAVE to stick with the OS your vehicle is wired for. If the stock ECM/TCM is from an Escalade, then LEAVE the Escalade OSs in there.

    Is it a stock engine/trans? Sounds like you need to tune the idle first.

    Its an auto trans, the car will move forward if you pull your foot off the brake. I dont know of any vehicle that stays still with an auto trans.

    And i bought the harness from a guy in florida ,
    he worked on the car at ls fest in ky but its not right
    he played with idle .

    i also know cars move when in drive when you take off but it takes off like your touching the pedal

  6. #6
    Lifetime Member
    Join Date
    Aug 2010
    Posts
    1,934

    Default

    Quote Originally Posted by SkywayPerformance View Post
    i dont know how to post tun files to the website .
    i can email them .
    or if someone can tell me how to post them
    When you log in to reply click the "Go Advanced" button at the bottom of the window ... then click on the attachments icon (paper clip) ... follow the prompts to upload your tune files ... once uploaded, click on the insert button.

    Also, list any internal modifications to the engine. Are you using an Escalade TB (throttle body) and APP (gas pedal) ?


    Regards,
    Taz

  7. #7

  8. #8
    Lifetime Member
    Join Date
    Aug 2010
    Posts
    1,934

    Default

    The engine tune is far from stock ... even the base injector flow has been modified. Is the engine stock or not ? If not, list all modifications.

    The transmission tune has had at least some (didn't look at the entire tune) of the torque management disabled ... not recommended for the 6L80 ... works better with TM active.


    Regards,
    Taz

  9. #9
    New Member
    Join Date
    Jan 2012
    Posts
    6

    Default

    it has a camaro intake and injectors and a stock throttle body

  10. #10
    Lifetime Member
    Join Date
    Aug 2010
    Posts
    1,934

    Default

    Quote Originally Posted by SkywayPerformance View Post
    it has a camaro intake and injectors and a stock throttle body
    By stock TB - you mean from the 2007 Escalade ? What MAF are you using - LS2, L92, or card style ?


    Regards,
    Taz

    EDIT: Are you also using the Camaro MAP sensor ?
    Last edited by Taz; March 8th, 2012 at 02:06 PM. Reason: - question

Page 1 of 2 12 LastLast

Similar Threads

  1. Newbie Here. Need some help on 09 5.3 / 6L80e and e38
    By DarkKnightWong in forum E37, E38 & E67 PFI ECM's
    Replies: 41
    Last Post: September 26th, 2017, 10:50 AM
  2. What ECU will run a 6l80E?
    By nitrorocket in forum 6 speed/8 speed RWD/FWD Transmission Tuning (incl T43, T76, T87)
    Replies: 7
    Last Post: November 15th, 2011, 03:14 PM
  3. 6L80E Pids and logging...
    By Longslyde in forum 6 speed/8 speed RWD/FWD Transmission Tuning (incl T43, T76, T87)
    Replies: 14
    Last Post: August 25th, 2011, 12:31 PM
  4. Is it possible to put the LS7 and 6L80E together
    By Brads_rs in forum Gen IV V8 Specific
    Replies: 16
    Last Post: May 17th, 2011, 01:49 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •