Results 1 to 8 of 8

Thread: AEM Wideband Serial Hook-up -

  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    Aug 2012
    Posts
    22

    Default AEM Wideband Serial Hook-up -

    I have an AEM Wideband 02 sensor that I am trying to connect to the serial port on the V2. I have read all the forums on what to hook-up (pin 2 is the blue wire fro receiving data as welol as pin 5 for ground). I followed EFILive's tutorial and still won't work. The only thing I can't perform is transfering the "options.txt". I can't locate it anywhere on my drive. I keep getting "wideband not found" and is the farthest I have gotten. Also, I do not get a flashing led second from the left on the V2. Any suggestions on how to get this thing working?

  2. #2
    Joe (Moderator) joecar's Avatar
    Join Date
    Apr 2003
    Posts
    27,887

    Default

    Do you have V8 build 226 installed, and firmware 2.7.41 flashed into your V2...?

    Start V8 S&T, goto Device, goto Serial I/O, set Com Port to wideband, set Wideband type to AEM, click Save (to file "Setttings.dat"), click Program All (accessed via downarrow next to Program button).

    To see your wideband, on the V2 LCD navigate down the menu, you will see a wideband display, this will show the wideband AFR/lambda...

    you will have to have key-on and wideband powered up.

  3. #3
    Junior Member
    Join Date
    Aug 2012
    Posts
    22

    Default

    Quote Originally Posted by joecar View Post
    Do you have V8 build 226 installed, and firmware 2.7.41 flashed into your V2...?

    Start V8 S&T, goto Device, goto Serial I/O, set Com Port to wideband, set Wideband type to AEM, click Save (to file "Setttings.dat"), click Program All (accessed via downarrow next to Program button).

    To see your wideband, on the V2 LCD navigate down the menu, you will see a wideband display, this will show the wideband AFR/lambda...

    you will have to have key-on and wideband powered up.

    When I click on Save, it goes to EFILive/Config. Should i save the file "Settings.dat" there? Also, should the file name be "settings.dat"? By navigating down on the V2, do you mean Scan tool/data logging/Display WO2?

  4. #4
    Joe (Moderator) joecar's Avatar
    Join Date
    Apr 2003
    Posts
    27,887

    Default

    Devices saves to Settings.dat n the Config folder..

    BBx saves to Options.txt in the Config folder.

    Yes, Scantool->Data Logging->Display WO2.

  5. #5
    Junior Member
    Join Date
    Aug 2012
    Posts
    22

    Default

    Quote Originally Posted by joecar View Post
    Devices saves to Settings.dat n the Config folder..

    BBx saves to Options.txt in the Config folder.

    Yes, Scantool->Data Logging->Display WO2.
    I verified that the file indeed exists in the Config folder. When I start V2, I still get "Wideband not found". I also verified that I am getting a voltage signal from the AEM Wideband serial output line which does go to pin 2 on the DB9 connector. I did update to the latest version of V8.2.2 build 224 (mine indicates that is the latest) and firmware version 2.07.39.
    What else do I need to do?

  6. #6
    Joe (Moderator) joecar's Avatar
    Join Date
    Apr 2003
    Posts
    27,887

    Default

    Which AEM wideband do you have...?

  7. #7
    Junior Member
    Join Date
    Aug 2012
    Posts
    22

    Default

    Quote Originally Posted by joecar View Post
    Which AEM wideband do you have...?
    I have the AEM 30-4100 Gauge type UEGO controller which uses a Bosch LSU4.2 UEGO Sensor (controller is in the gauge)

  8. #8
    Joe (Moderator) joecar's Avatar
    Join Date
    Apr 2003
    Posts
    27,887

    Default

    Have you seen this thread, it may help: AEM-wideband-to-FlashScan-V2

Similar Threads

  1. AEM wideband to FlashScan V2
    By T34418L31 in forum FlashScan V2
    Replies: 61
    Last Post: May 14th, 2015, 12:22 AM
  2. aem wideband and efilve v1
    By badls1 in forum External A/D inputs
    Replies: 5
    Last Post: June 22nd, 2011, 03:56 AM
  3. Innovate LM-1 wideband hook-up
    By 01Z in forum FlashScan V1
    Replies: 3
    Last Post: September 24th, 2009, 03:21 AM
  4. How to hook up AEM wideband to interface? help
    By mvvette97 in forum Gen III V8 Specific
    Replies: 0
    Last Post: October 11th, 2008, 06:16 AM
  5. Problems with AEM Uego serial logging....
    By BlackGMC in forum FlashScan V2 BB Logging
    Replies: 17
    Last Post: July 19th, 2008, 04:53 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •