Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 10 of 26

Thread: lmm p0101??

  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    Jan 2012
    Posts
    14

    Default lmm p0101??

    the truck is a 2009 with efi live for dpf delete, egr off, egr block plate in and an afe intake to the turbo with the dry filter. a year ago it had the p0101 and power reduce mode with the stock air intake. tried to clean it but didnt help. put a new mass airflow sensor in and was all good and now a year later the p0101 is back with same power reduce going on. is there something going on here or does it need a new sensor? it seems to be reading fine when hooked up to efi live scan tool. I change the dtc to not reported for the p0101 but it still comes up is there something i'm missing here with turning this code off and no reduced power. this is a work truck and needs to be on the road so anyone know what I can do to fix this. other than dpf and egr it has stock tune.

  2. #2
    Junior Member
    Join Date
    Jan 2012
    Posts
    14

    Default

    the truck also goes into power reduction mode when you come to a stop and than about half mile down the road the power reduced mode goes off and the truck runs fine till you stop again. only code it sets is the p0101 any ideas???

  3. #3
    Junior Member
    Join Date
    Apr 2012
    Posts
    29

    Default

    Quote Originally Posted by chevyman2 View Post
    the truck also goes into power reduction mode when you come to a stop and than about half mile down the road the power reduced mode goes off and the truck runs fine till you stop again. only code it sets is the p0101 any ideas???
    Have you tried changing the MAF sensor parameters?
    You might try maxing out the parameters in C0903 and C0904,
    2008 GMC 2500 CC 4x4 LMM DSP-5, Transgo Jr,Converter Flow Valve,Sun Coast Triple Disc,4'' Exhaust,Lift pump,Edge Evo for the gauges.
    2006 Chevy 2500 CC 4x4 LBZ Bone stock w/mild tuning.
    2002 Chevy 2500 CC 4x4 LB7 DSP-5, Precision ML Converter,TransGo & a few more things,4'' Exhaust,Lift pump,Autometer




    South of the Rio Grande

  4. #4
    Member Motorzane's Avatar
    Join Date
    Jun 2011
    Posts
    96

    Default

    Just a thought, but have you checked for leaks between the air filter and the turbo.

  5. #5
    Lifetime Member Boost's Avatar
    Join Date
    Dec 2006
    Posts
    1,468

    Default

    LOL, that code is a big limper on those trucks. I had a customer recently that throws it (and limps) with a certain name brand air intake, everything tightened and no leaks. When he puts the stock one back on it stops. The solution is to properly calibrate the setup and alter the parameters to avoid limp.
    - Roland
    GM dealer tech since 2005
    '01 Z28 LS1/T56
    t-tops :usa:
    stock 241 heads, stock cam,
    stock muffler, factory wheels

    8.2 @ 86
    (1/8th mile with 255 Toyo Proxes)
    I am learning...

  6. #6
    Junior Member
    Join Date
    Jan 2012
    Posts
    14

    Default

    no leaks on the truck from filter to turbo. has an afe stage 2 intake on it with the afe Power BladeRunner Turbo Inlet Tube on it. will try changing parameters on it to see if that helps. it did this right before I put the intake on the truck last year so I put a new airflow sensor in it and all of a sudden the other day it came back again so i'll change the parameters first but maybe it needs a new sensor again and they are proud of them!

  7. #7
    Lifetime Member Boost's Avatar
    Join Date
    Dec 2006
    Posts
    1,468

    Default

    If it has any mods at all, just fix the calibration first before condemning the sensor. They do fail but they aren't cheap and perfectly good sensors throw that code all the time with minor mods. Remember that the factory calibrated the sensor for stock parts and settings, and the ECM is programmed to detect abnormal operation.
    - Roland
    GM dealer tech since 2005
    '01 Z28 LS1/T56
    t-tops :usa:
    stock 241 heads, stock cam,
    stock muffler, factory wheels

    8.2 @ 86
    (1/8th mile with 255 Toyo Proxes)
    I am learning...

  8. #8
    Lifetime Member tokymon's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Posts
    227

    Default

    i have seen these do this when the air almost stalls when coming to a stop set low flow down more ( sorry at work not in front of tuning computer)


    just downloaded its c0901 you want to adjust if it happen when you come to a stop
    Last edited by tokymon; October 25th, 2013 at 04:29 AM.
    97 2500 ecsb 5.7l/4l80e/4x4 411 pcm /thorley tri-y's/dual super 40's with x (catless)/aem cai/msd 6a and coil/zz4 cam/beehive spring/lm-1

    stock sucks

  9. #9
    Junior Member
    Join Date
    Apr 2012
    Posts
    29

    Default

    Quote Originally Posted by tokymon View Post
    i have seen these do this when the air almost stalls when coming to a stop set low flow down more ( sorry at work not in front of tuning computer)


    just downloaded its c0901 you want to adjust if it happen when you come to a stop


    Wouldn't the low air flow be responsible for the P0102 dtc?

    I've got an Lmm that's giving me trouble with the p0102. The only truck out of 30+ LMM's I've done.
    2008 GMC 2500 CC 4x4 LMM DSP-5, Transgo Jr,Converter Flow Valve,Sun Coast Triple Disc,4'' Exhaust,Lift pump,Edge Evo for the gauges.
    2006 Chevy 2500 CC 4x4 LBZ Bone stock w/mild tuning.
    2002 Chevy 2500 CC 4x4 LB7 DSP-5, Precision ML Converter,TransGo & a few more things,4'' Exhaust,Lift pump,Autometer




    South of the Rio Grande

  10. #10
    Lifetime Member tokymon's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Posts
    227

    Default

    it says in decription that it will set p0101 but i see where youre coming from.
    97 2500 ecsb 5.7l/4l80e/4x4 411 pcm /thorley tri-y's/dual super 40's with x (catless)/aem cai/msd 6a and coil/zz4 cam/beehive spring/lm-1

    stock sucks

Page 1 of 3 123 LastLast

Similar Threads

  1. LMM dpf delete P0101 any help? (Canada)
    By bob_22r in forum Duramax 06 LLY / 06+ LBZ & LMM
    Replies: 5
    Last Post: June 2nd, 2013, 06:05 AM
  2. maf p0101
    By harleyd33 in forum Duramax LB7
    Replies: 5
    Last Post: April 5th, 2011, 02:23 PM
  3. Help P0106 & P0101
    By Moonder in forum General (Petrol, Gas, Ethanol)
    Replies: 4
    Last Post: December 21st, 2009, 11:32 PM
  4. Could some one help w/ a P0101
    By Tarkstoys in forum Duramax 06 LLY / 06+ LBZ & LMM
    Replies: 15
    Last Post: October 30th, 2009, 09:02 AM
  5. Mcrat 20 20 and p0101 p0299
    By Madspeed in forum Duramax LLY
    Replies: 2
    Last Post: March 25th, 2007, 02:32 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •