Results 1 to 9 of 9

Thread: Unable to Connect CM849

  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    Apr 2008
    Posts
    48

    Default Unable to Connect CM849

    I can not get my V2 to connect with V7.5 scanning tool. When I try to log my CM849 the V2 goes into pass through mode then just the yellow LED is lit. The V7.5 scanning tool shows that it is only connected to the V2 box not the ECU. I have selected CM849 before I attempt to connect. Same problem every time I try to connect. I tried to read the ECU with V8 and it gave an error that no ECU was found. I have OBDII dongle that has no issues connecting and sending data to my phone app so I know the OBDII port & wiring is ok. The one thing I can't verify is if a Cummins licensed V2 box is needed to scan. I have not purchased the Cummins tuning option yet. Do you need to purchased the Cummins upgrade to Scan?
    Last edited by nm2769; January 20th, 2016 at 04:47 AM.

  2. #2
    Lifetime Member
    Join Date
    Apr 2011
    Posts
    325

    Default

    You can data log without the Cummins upgrade, just cant flash. I would recommend being sure that your software is up to date and that you v2 is also up to date first.
    Mike Dorsey
    Adrenaline Truck Performance
    http://www.ATPTrucks.com

    2006 Cummins
    2003 VW Jetta TDI

  3. #3
    Junior Member
    Join Date
    Apr 2008
    Posts
    48

    Default

    Quote Originally Posted by ATPCummins View Post
    You can data log without the Cummins upgrade, just cant flash. I would recommend being sure that your software is up to date and that you v2 is also up to date first.
    I though that was the case that you can scan just not flash without upgrade. I am running the December 2015 release of the software and the V2 has the correct firmware for that software package.

    I am not having any issues Reading, Scanning or Flashing my LS1B ECU. Thanks for your response.

  4. #4
    Lifetime Member
    Join Date
    Apr 2011
    Posts
    325

    Default

    What happens if you try to auto detect in V8? Will it recognize the ECM?
    Mike Dorsey
    Adrenaline Truck Performance
    http://www.ATPTrucks.com

    2006 Cummins
    2003 VW Jetta TDI

  5. #5
    Junior Member
    Join Date
    Apr 2008
    Posts
    48

    Default

    Quote Originally Posted by ATPCummins View Post
    What happens if you try to auto detect in V8? Will it recognize the ECM?
    No it will not recognize the ECM V8 pops up a screen that says No ECM Detected.

  6. #6
    Lifetime Member
    Join Date
    Apr 2011
    Posts
    325

    Default

    If you are able to communicate with and log other vehicles but not this one there must be something going on with the truck. If you plug in the v2 to the truck without it being plugged into your laptop does it light up (power to OBDII port)?
    Mike Dorsey
    Adrenaline Truck Performance
    http://www.ATPTrucks.com

    2006 Cummins
    2003 VW Jetta TDI

  7. #7
    Junior Member
    Join Date
    Apr 2008
    Posts
    48

    Default

    Quote Originally Posted by ATPCummins View Post
    If you are able to communicate with and log other vehicles but not this one there must be something going on with the truck. If you plug in the v2 to the truck without it being plugged into your laptop does it light up (power to OBDII port)?
    The problem I have with saying something is wrong with the truck is that a $15 OBDII scanner works perfectly. If I plug the V2 in without the computer it powers up fine. If i press any of the buttons on the V2 the screen stays lit but nothing is displayed and the V2 freezes none of the buttons do anything. Have to unplug it and then plug back in to get back the the home screen.

    I'm going to format the V2 config file and do a clean install on the V2 and laptop and see if that helps.

  8. #8
    Junior Member
    Join Date
    Apr 2008
    Posts
    48

    Default

    I made some headway this evening but still isn't working 100%. I uninstalled the V7.5 & V8 software from the lap top. Used IObit to clean any remaining files & registry entries. I down loaded and installed the Dec software. Install went fine no issues. Formatted the V2 and checked firmware & updated config file. No problems here either. Works perfect on LS1B V7.5, V8, and BBX. I am able to connect the V7.5 scanner to the CM849 now. Scanning works as expected. V8 on the other hand will not recognize that it is connected to an ECM. When I press auto detect a few seconds later an EFILive window pops up and says that Flash Scan is not responding. Shortly after that the auto detect says only connected to V2 Flash Scan. V8 will not recognize the ECM in either Scan or Tune Tool.

  9. #9
    Junior Member
    Join Date
    Apr 2008
    Posts
    48

    Default

    V8 still wont connect to the ECM. Tried everything I know to do. Any suggestions? I want to purchase the Cummins license but not going to spend the money if it wont work.

Similar Threads

  1. V2 unable to connect to scanner
    By Big Al in forum General
    Replies: 19
    Last Post: November 26th, 2013, 11:59 AM
  2. unable to get to cos 5
    By cb350rx7 in forum Forced Induction and Nitrous Oxide (N20)
    Replies: 28
    Last Post: September 11th, 2013, 09:39 AM
  3. Unable to get into systems with V2
    By Mayhem in forum Gen IV V8 Specific
    Replies: 12
    Last Post: January 12th, 2012, 12:27 PM
  4. Unable to lock
    By killerbee in forum Duramax LLY
    Replies: 0
    Last Post: July 13th, 2011, 03:50 AM
  5. Unable to log
    By Telco in forum FlashScan V2
    Replies: 5
    Last Post: December 7th, 2007, 01:39 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •