Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 12

Thread: 08 Suburban VVE and MAF maps/pids HELP!

  1. #1
    Lifetime Member picnic_george's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    212

    Default 08 Suburban VVE and MAF maps/pids HELP!

    Here is a tune and a log I took of a suburban. I got part of the VVE better using the STFT but for some reason I don't know what PID(s) to log and/or if there is a BEN for it. I have BEN from serial WB (CALC.WO2BEN) but it says the expression is {GM.EQIVRATIO}*{EXT.WO2LAM1} but {GM.EQIVRATIO} is not a valid PID.

    I'd also like to read the MAF BEN factor in the same way.

    Forgive my ignorance, it's been a while on efilive with anything other than my trans am, and this is my first time messing with an e38 computer on efilive.

    Thanks
    Kris
    Attached Files Attached Files

  2. #2
    Lifetime Member picnic_george's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    212

    Default

    Think I got the calc.pid figured out

    *CLC-00-445
    factor 10.00 20.00 .1 "{EXT.WO2AFR1}/{E38.AFRATIO_DMA}


    CALC.WO2BEN_E38 F445 CLC-00-445 factor Tuning "BEN from Serial WB E38"


    Looking at the log it seems legit

    Now to figure out the MAF, looks as if my BEN wants MAF frequency but that PID isn't available, it only offers a lbs/grams PID

    Edit- Looks like I can log GM.MAFFREQ2 so I'll try that and see what happens.
    Last edited by picnic_george; February 6th, 2016 at 07:23 AM.

  3. #3
    Joe (Moderator) joecar's Avatar
    Join Date
    Apr 2003
    Posts
    27,808

    Default

    Also try "{EXT.WO2LAM1}/{SAE.LAMBDA}"... add an new calc pid for it (to compare with your pid above).


    Yes, correct, try logging GM.MAFFREQ2.

  4. #4
    Lifetime Member picnic_george's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    212

    Default

    Quote Originally Posted by joecar View Post
    Also try "{EXT.WO2LAM1}/{SAE.LAMBDA}"... add an new calc pid for it (to compare with your pid above).


    Yes, correct, try logging GM.MAFFREQ2.
    I'll try that and compare the results. Probably better since it's s flec fuel car.

  5. #5
    Lifetime Member picnic_george's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    212

    Default

    They matched Joe, thanks. And the MAF pid worked as well.

    Question I've done some changes to the idle tables and got it to idle really well, not surge or push on the converter.

    But it has a hot start issue. It starts fine cold but when it's hot you have to apply a little throttle for it to get running. What setting should I be looking at? I could post the tune I'm working on now but I'm not at my laptop and the original tune posted had the same issue. I added starting RPM in P/N and Drive to more match what I have the RPM set to but that didn't help.

    Thanks for the help/

  6. #6
    Joe (Moderator) joecar's Avatar
    Join Date
    Apr 2003
    Posts
    27,808

    Default

    I'm thinking it thru in my mind...

  7. #7
    Joe (Moderator) joecar's Avatar
    Join Date
    Apr 2003
    Posts
    27,808

    Default

    Would it be table B1602...?

  8. #8
    Lifetime Member picnic_george's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    212

    Default

    I'll take a look when I get to my laptop.

    It's weird it only does it warm/hot. It's like it tries to start first time then nothing, just turns over. I just find it awkward that adding a little throttle to a TBW car would even do anything while cranking.

  9. #9
    Joe (Moderator) joecar's Avatar
    Join Date
    Apr 2003
    Posts
    27,808

    Default

    Yes, it should not require any throttle input from you.

    Also look at the lower corner of the VVE table.

  10. #10
    Lifetime Member picnic_george's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    212

    Default

    Quote Originally Posted by joecar View Post
    Yes, it should not require any throttle input from you.

    Also look at the lower corner of the VVE table.
    What should I be looking for? Should I log during cranking and see where it is and adjust those cells? At idle the ltfts even out to about -2% +-

Page 1 of 2 12 LastLast

Similar Threads

  1. MAF wont fail for VVE tuning
    By 2007chevy5.3l in forum E37, E38 & E67 PFI ECM's
    Replies: 12
    Last Post: July 25th, 2013, 06:20 AM
  2. Help with pids and maps
    By zbadestz in forum FlashScan V2 BB Logging
    Replies: 3
    Last Post: April 19th, 2012, 09:55 AM
  3. Correct pids for VVE tuning
    By 68problemchild in forum Gen IV V8 Specific
    Replies: 1
    Last Post: December 13th, 2010, 03:48 AM
  4. Tuning MAF vs VVE
    By minytrker in forum E37, E38 & E67 PFI ECM's
    Replies: 14
    Last Post: August 27th, 2009, 12:29 PM
  5. Maps and pids....
    By SSpdDmon in forum General
    Replies: 28
    Last Post: July 11th, 2007, 05:09 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •