Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 13

Thread: VATS Patch

  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    Aug 2016
    Posts
    36

    Default VATS Patch

    Hi all,

    Is there any issue with reversing the VATS Patch on an ECM that's already had the patch applied? I only ask because I'd like to see if the ignition control circuit PID IGN1ON goes from a YES to a NO in a crank log if I remove the patch.
    I'll give a little more background here. I've been struggling with this E92 "No Spark" issue for a while, and I'm running out of things to diagnose. I would almost swear that VATS is still active, although apparently there's no way to log this.
    I have gone back through the wiring a bunch of times, and it comes back good (assuming I'm not missing something). This is a swap, with a new GM harness and all new power/ground wiring, and all 12V feeds to the ECM are good while in RUN or CRANK. All logs look good for Crank/Cam signals, Fuel, Pedal etc. Any help is appreciated.

  2. #2
    Forum tyhee Site Admin GMPX's Avatar
    Join Date
    Apr 2003
    Posts
    12,760

    Default

    Full flashing with a stock (non patched) OS removes it.
    Need official EFILive help, please go here.
    For tuning support please post your questions on this forum (or other auto forums).
    Sorry if I don't respond to your PM, don't take it personal.


  3. #3
    Junior Member
    Join Date
    Aug 2016
    Posts
    36

    Default

    I've just done a Full Flash back to stock just to see if anything changes, and it doesn't. By that I mean when I log IGN1ON control circuit during crank, it logs exactly the same as if the patch was never applied. The only difference is, I now get the Starter Relay codes.
    The whole purpose for trying this is to try to verify that my no spark issue looks exactly like a VATS intervention, as in "Crank but No Spark". Please give this a little thought, and let me know if what I'm seeing is normal.

    Rick

  4. #4
    Forum tyhee Site Admin GMPX's Avatar
    Join Date
    Apr 2003
    Posts
    12,760

    Default

    On these ECM's when VATS is demanding a no start it kills everything, no injection, no spark.
    With the non patched file in the ECM you should see no injection happening (though I'm not sure how you'll physically see that on a DI motor).
    With the patched file in the ECM if you are getting injection but no spark then something else is causing the no spark.
    Need official EFILive help, please go here.
    For tuning support please post your questions on this forum (or other auto forums).
    Sorry if I don't respond to your PM, don't take it personal.


  5. #5
    Junior Member
    Join Date
    Aug 2016
    Posts
    36

    Default

    This is the problem though, I have no spark AND no fuel. I have power everywhere i believe there should be power while key on and cranking, but there is no indication of life, with the patch applied or not. I'm guessing that the no fuel is caused by the no spark though.
    Last edited by RC1; September 15th, 2019 at 10:23 AM.

  6. #6
    Forum tyhee Site Admin GMPX's Avatar
    Join Date
    Apr 2003
    Posts
    12,760

    Default

    Quote Originally Posted by RC1 View Post
    I've been struggling with this E92 "No Spark" issue for a while, and I'm running out of things to diagnose
    Quote Originally Posted by RC1 View Post
    This is the problem though, I have no spark AND no fuel.
    Need official EFILive help, please go here.
    For tuning support please post your questions on this forum (or other auto forums).
    Sorry if I don't respond to your PM, don't take it personal.


  7. #7
    Junior Member
    Join Date
    Aug 2016
    Posts
    36

    Default

    I originally called this a No Spark issue, only because as with previous GM vehicles, you'd get no fuel injector pulse without a spark trigger. So naturally I assumed this to be the case with the newer stuff as well.

  8. #8
    Forum tyhee Site Admin GMPX's Avatar
    Join Date
    Apr 2003
    Posts
    12,760

    Default

    Is the file 'Camaro_E92_Stock_postff.ctz' still the one you are trying to get working?
    Need official EFILive help, please go here.
    For tuning support please post your questions on this forum (or other auto forums).
    Sorry if I don't respond to your PM, don't take it personal.


  9. #9
    Junior Member
    Join Date
    Aug 2016
    Posts
    36

    Default

    That is the one I've been working with, as it is just the stock file after the VATS patch, Starter relay disable, and Full Flash.

  10. #10
    Forum tyhee Site Admin GMPX's Avatar
    Join Date
    Apr 2003
    Posts
    12,760

    Default

    Rick, I've made some mods outside EFILive to your file (attached), next time you are at this vehicle can you please full flash it as is without making any changes and see if it fires up?

    Cheers,
    Ross
    Attached Files Attached Files
    Need official EFILive help, please go here.
    For tuning support please post your questions on this forum (or other auto forums).
    Sorry if I don't respond to your PM, don't take it personal.


Page 1 of 2 12 LastLast

Similar Threads

  1. E39A VATS Patch
    By SkyMadness in forum E39, E80, E82 & E92 SIDI ECM's
    Replies: 4
    Last Post: October 10th, 2019, 10:29 AM
  2. E92 VATS patch
    By Brads_rs in forum E39, E80, E82 & E92 SIDI ECM's
    Replies: 30
    Last Post: July 2nd, 2018, 12:08 AM
  3. E80 VATS Patch
    By jrz in forum E39, E80, E82 & E92 SIDI ECM's
    Replies: 4
    Last Post: March 13th, 2017, 12:01 PM
  4. Vats Patch
    By derkscustomcars in forum E37, E38 & E67 PFI ECM's
    Replies: 8
    Last Post: October 22nd, 2016, 05:42 AM
  5. what is vats patch and how do i use it
    By 400ss in forum Gen IV V8 Specific
    Replies: 8
    Last Post: July 5th, 2012, 08:10 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •