Results 1 to 8 of 8

Thread: P0102 MAF circuit low issue

  1. #1
    New Member
    Join Date
    Dec 2021
    Posts
    4

    Default P0102 MAF circuit low issue

    Trying to get a base tune for my new build. New at this tuning thing. Engine is an L92 6.0 out of a 2014 Chevy express van. Converted the harness to standalone, removed VVT, replaced the cam with an Elgin E-1840p, and have a 102mm throttle body and intake from Sharpe customs. I have been able to get the car to idle, but I am having a few issues. The first is that the MAF continues to fail. The MAF i am using is out of a 2014 Camaro, due to the stock express van MAF being integrated into the air filter housing. I recognized that the camaro has a different pinout, and I corrected that. I verified that my pinouts are correct, and I have checked the wiring from the MAF to the PCM. All is good. I've tried a second MAF (delphi) and I stilll get the P0102, and the MAF is not reading incoming airflow. I suspect it's something to do with the Hz reading from the stock express van to the Camaro, but i'm not 100%. Anyone have insight on this? thanks.

  2. #2
    New Member
    Join Date
    Dec 2021
    Posts
    4

    Default

    here is a log file and the tune.
    Attached Files Attached Files

  3. #3
    Joe (Moderator) joecar's Avatar
    Join Date
    Apr 2003
    Posts
    28,374

    Default

    I can't view your .ctz file at present (I'm away from home where my laptop is)...

    Check if DTC P0102 is set to alweays fail (check its test limits).

  4. #4
    Senior Member
    Join Date
    Dec 2016
    Posts
    116

    Default

    I realize you have checked wiring, but it's wiring

  5. #5
    New Member
    Join Date
    Dec 2021
    Posts
    4

    Default

    Quote Originally Posted by In-Tech View Post
    I realize you have checked wiring, but it's wiring
    If everything ohms out okay and is pinned correctly, how can it be wiring? I ordered a new plug just for kicks, I will check the pinouts and wiring one more time. Have you looked at the .ctz file and looked at the parameters? I believe you, i guess i just need to figure it out... And i don't think that it's set to always fail, but stranger things have happened.

  6. #6
    Joe (Moderator) joecar's Avatar
    Join Date
    Apr 2003
    Posts
    28,374

    Default

    I'm going to be away for another week.

  7. #7
    Senior Member
    Join Date
    Dec 2016
    Posts
    116

    Default

    I am assuming this is a cartridge style MAF, what diameter is your intake tube? Do you have enough distance of straight pipe before and after the cartridge?
    A = MAF signal
    B = Ground
    C = Ignition voltage
    D = Low reference(analog signal ground for IAT)
    E - IAT signal

    Click image for larger version. 

Name:	Cartridge_MAF.jpg 
Views:	32 
Size:	35.1 KB 
ID:	23992
    Last edited by In-Tech; December 26th, 2021 at 02:21 AM.

  8. #8
    New Member
    Join Date
    Dec 2021
    Posts
    4

    Default

    Update: the ECM was bad. It was wired properly, everything ohmed out okay, and the pins are installed in their proper spots. with nothing else to try, i grabbed a spare ECM I had and tried it, and the MAF started reading. So now I get to start over and hopefully get a base tune written for this. I'm still getting a MAF performance issue, but hopefully with some adjustment I can get that sorted out. Thanks to those that helped, I'll post a log file after the ECM replacement.
    Attached Files Attached Files

Similar Threads

  1. Ethanol Sensor on MAF circuit LS1
    By macca_779 in forum Petrol / Gas
    Replies: 4
    Last Post: January 24th, 2014, 01:01 AM
  2. Knock sensor circuit low signal...
    By VTC_WS6 in forum Gen III V8 Specific
    Replies: 4
    Last Post: July 13th, 2013, 05:58 PM
  3. Problem with DTC PO342 Camshaft Position sensor circuit low
    By LSXstart in forum Gen III V8 Specific
    Replies: 10
    Last Post: December 3rd, 2010, 02:35 PM
  4. KR Issue but only at low VSS
    By Kevin Doe in forum Gen III V8 Specific
    Replies: 6
    Last Post: March 28th, 2008, 03:44 AM
  5. low speed idle issue
    By Plumber in forum General (Petrol, Gas, Ethanol)
    Replies: 4
    Last Post: May 27th, 2007, 04:41 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •