Results 1 to 9 of 9

Thread: 4L60E WOT shift point settings

  1. #1
    Junior Member billiardcue's Avatar
    Join Date
    Jan 2005
    Posts
    29

    Default 4L60E WOT shift point settings

    WOT settings - do you use MPH or RPM as the guiding parameter for the 1-2 and 2-3 shift points?
    I've been using RPM, my 1-2 shift is always right on the money but the 2-3 moves around.
    Dick Abbott

  2. #2
    EFILive Reseller kbracing96's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Posts
    584

    Default

    Both points have to be hit for the shift to happen. Usually I set the MPH a bit lower then the RPM that way it will shift when the RPM target is hit.
    01 ECSB 1/2 ton 4x4 Forged 5.7 LS1 GMC

    Custom KBracing front mounted, BW S480, intercooled turbo


  3. #3
    Junior Member billiardcue's Avatar
    Join Date
    Jan 2005
    Posts
    29

    Default

    Quote Originally Posted by kbracing96
    Both points have to be hit for the shift to happen. Usually I set the MPH a bit lower then the RPM that way it will shift when the RPM target is hit.
    That is what I have been doing too, but the 2-3 shift isn't always at the the RPM point, usually well above.
    Someone suggested trying the MPH method.
    Dick Abbott

  4. #4
    EFILive Reseller kbracing96's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Posts
    584

    Default

    What kind of vehicle, motor and trans? Could be that the trans isn't capable of performing the shift (too much power, or worn trans) fast enough when the PCM commands it.
    01 ECSB 1/2 ton 4x4 Forged 5.7 LS1 GMC

    Custom KBracing front mounted, BW S480, intercooled turbo


  5. #5
    Junior Member billiardcue's Avatar
    Join Date
    Jan 2005
    Posts
    29

    Default

    Quote Originally Posted by kbracing96
    What kind of vehicle, motor and trans? Could be that the trans isn't capable of performing the shift (too much power, or worn trans) fast enough when the PCM commands it.
    04 Corvette capable of running in the tens, level V RPM trans recently refreshed, 3800 Vigilante converter.
    Dick Abbott

  6. #6

    Default

    I've got a Silverado that I tuned a while back, just put in a Raptor 4L65E and now it won't obey to either WOT table. I've even got the WOT RPM down to 3800 mph down to 22 1-2 and still goes to 5800 before I let out. I'm a little confused, but while doing the 3rd gear locked pulls I also had a hard time getting the coverter to lock with the scan tool. I would have to try several times before it would lock. Has anyone else seen this? Thanks,
    Aaron L.
    Conover, NC

  7. #7
    Lifetime Member ChipsByAl's Avatar
    Join Date
    Feb 2006
    Posts
    554

    Default

    I've even got the WOT RPM down to 3800 mph down to 22 1-2 and still goes to 5800 before I let out
    Is this as viewed from the scan tool/logging? Or is it from viewing the tach in the dash?
    "Trash that carb and get Injected!"

  8. #8

    Default

    It was by the scan tool, but I got it worked out last night. It turns out that when the shop put the new trans back in they didn't get the plug on all the way. After I found that the trans tuned out fine thank goodness.
    Aaron L.
    Conover, NC

  9. #9
    Lifetime Member Doc's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Posts
    691

    Default

    Wow great find! Still has to make your stomach sink though...if they forgot the electrical plug I would be checking to make sure they got the clips on the cooler lines on good too. Don't want the high side popp'n off.

    98A4 Z28: 02 PCM H/C Forged 347, 9" Moser 3.73
    V1 V2 99+up RR COS #5 OLSD Dual Stg N20
    www.eifalchemy.com
    www.greatamericancarwar.com

Similar Threads

  1. 4L60E won't shift
    By eclispe1 in forum 4speed RWD/FWD Transmission Tuning (incl T42)
    Replies: 15
    Last Post: May 12th, 2009, 04:01 AM
  2. trouble with shift point tuning
    By hot-dog in forum Allison 5 & 6 Speed
    Replies: 4
    Last Post: March 23rd, 2009, 09:13 AM
  3. Shift Point Adjuster not working?
    By Ninety8C5 in forum Gen III V8 Specific
    Replies: 1
    Last Post: October 16th, 2007, 02:09 PM
  4. shift point adjustment not working anymore
    By Alvin in forum 4speed RWD/FWD Transmission Tuning (incl T42)
    Replies: 19
    Last Post: October 2nd, 2007, 11:57 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •