Page 1 of 4 123 ... LastLast
Results 1 to 10 of 31

Thread: Problem with delievered torque

  1. #1
    Lifetime Member
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    385

    Default Problem with delievered torque

    I have never figured out why my deleivered torque is so low. I barely see over 300ft.lbs.

    I know with a modded engine without dialing in the maf and VE it will not be accurate, but with a stock 5.3, just exhuast, why would it not read more like 330+ especially with a little added timing.

    I can compare my stock tune deleivered torque with my modififed tune and my tune makes about 10-30ft.lbs more torque, but thats at part throttle.
    At wot its the its a little more but about the same.

    It seems like gm tested these engines under a lot of conditions and monitored the torque they made. So what conditions do I have that I am not making the correct torque.
    However, it makes good torque at low rpms according to the deleivered torque. It makes the same torque at 1500-2000rpms as it does at 4000.

    Anybody else with a 5.3, what is your delivered torque?

    I think i could also control my shift pressures a little better with more torque reading at WOT.

    I have cleaned my maf with maf cleaner.

    Also while im asking a question what does it mean when your logging TCC mode and it says, TCC apply enabled, or TCC coast? Mine likes locking up when giving it more gas to go up a hill, and then it starts lugging untill you give it more then it finnaly releases. It does this with stock settings too.
    Attached Files Attached Files
    Last edited by cmitchell17; September 20th, 2007 at 10:47 AM.

  2. #2
    Joe (Moderator) joecar's Avatar
    Join Date
    Apr 2003
    Posts
    27,804

    Default

    Quote Originally Posted by cmitchell17
    Also while im asking a question what does it mean when your logging TCC mode and it says, TCC apply enabled, or TCC coast? Mine likes locking up when giving it more gas to go up a hill, and then it starts lugging untill you give it more then it finnaly releases. It does this with stock settings too.
    This is what it is believed to mean:
    Code:
    Off   = "Off"           -> A-B and I-J
    App   = "Applying"      -> B-C-D
    AppEn = "Apply Enabled" -> D-E
    Lock  = "Locked"        -> F-G
    Coast = "Coasting"      -> H (similar to D-E, see note below)
    Rel   = "Releasing"     -> H-I


    note:
    H-I might also have an intermediate stage so it may look like the mirror of B-C-D-E;
    in this case, then "Coast" would probably be the flat part.

    Diagram is from post #5 of this thread: showthread.php?t=4304

  3. #3
    Lifetime Member
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    385

    Default

    Thanks joecar for the input.

    I just don't see why my converter always locks when I give it more throttle and the speed stays the same or decreases speed. I can't really figure out if its in 4th TCC unlock when I hit the hills or what. It seems that ways and the logs look that way.

    I wish the 4l60 had a few more gears like a gear between 3rd and 4th to cruise with the TCC unlocked, and definately a gear between 1st and 2nd.

  4. #4
    Lifetime Member
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    385

    Default

    I found another 5.3 log out of a yukon. And I see about 292lb. feet of torque at about 4000rpms.

    But I remember a log from a 6.0 that showed about 350-360lbfeet of torque.

  5. #5
    Member
    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    85

    Default

    I just looked at some logs I had on my pc and the highest I could find was 305 but I will have to log my current tune and see

  6. #6
    Member
    Join Date
    Dec 2006
    Posts
    94

    Default

    A log from my LQ9 6.0L shows 398 in second gear under acceleration. HTH. I could not find any files from my 5.3L Yukon.

  7. #7
    Lifetime Member
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    385

    Default

    I logged a LQ4 and I think I remember it showing around 350-360. Thats what its rated for I think.

    But I wonder why the 5.3 is only making 300.

    Was the LQ9 running the stock timing.

  8. #8
    Lifetime Member
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    385

    Default

    What are yalls IAT.

    I think that has a effect on it. I think I saw higher in the winter.

    If you have no internal engine work stock heads cam intake, I would not see why this would not be accurate.

    I wonder if the delievered transmission torque is diffrent from the engine torque.

  9. #9
    Member
    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    85

    Default

    Well I did a little tuning tonight just messing around waiting on my wideband and the highest I saw was 316 at I think 86*

  10. #10
    Member
    Join Date
    Dec 2006
    Posts
    94

    Default

    Quote Originally Posted by cmitchell17
    Was the LQ9 running the stock timing.
    The engine was stock but I just installed a trans tune. RPM was 4019, IAT was 95, TPS was 100, MAF was 214 and temps were 195. HTH

Page 1 of 4 123 ... LastLast

Similar Threads

  1. Low Delivered Torque Problem
    By EVI in forum 4speed RWD/FWD Transmission Tuning (incl T42)
    Replies: 3
    Last Post: May 28th, 2010, 05:58 AM
  2. Torque!
    By pullincrazy88 in forum General (Petrol, Gas, Ethanol)
    Replies: 0
    Last Post: August 19th, 2008, 12:11 PM
  3. PID Problem w/BBB - Asked by Cougar 281 (FRPDES problem)
    By Jasondt2001 in forum FlashScan V2 BB Logging
    Replies: 2
    Last Post: March 23rd, 2008, 01:02 PM
  4. Torque management, TCS, TCS fast torque loss
    By AGRO in forum General (Petrol, Gas, Ethanol)
    Replies: 2
    Last Post: October 2nd, 2006, 04:16 AM
  5. More torque
    By purrvert in forum General
    Replies: 14
    Last Post: June 22nd, 2006, 02:28 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •