Page 1 of 4 123 ... LastLast
Results 1 to 10 of 36

Thread: RR is failing as soon as it tries to update realtime data

  1. #1
    Lifetime Member
    Join Date
    Jul 2007
    Posts
    376

    Default RR is failing as soon as it tries to update realtime data

    I'm in OLSD mode right now TRYING to tune my VE table. RR allows a read/write, but when I put it in realtime mode and it starts to update, it fails immediately stating it can not comm w/RR, locking the pc until I reboot.

    Has anybody experienced this and how did you fix it? I am using a direct cable not bluetooth.
    07 Silverado DMax Classic
    02 Z06 LS3 416, 805rwhp, TFS245, Wiseco, Callies Crank/Rods, Iskendarian Lifters, Crower Rockers, FAST102/90, ATI Damper, 1-7/8 Kook's LT, QkTime Shield,Tolle-Fab 8pt
    Old Engine: 1/4mile = 9.6/146 New Engine:?

    EFI Live Tune/Scan v7.5.27, EFI Live Scan and Tune v8.2.23, build 276, BootBlock 2.07.06, FirmWare 2.07.52, 512K RoadRunner (12.14.R), Innovate Serial LC2x2


    COS5/12212156 For 2002 Z06 Manual Vette

  2. #2
    Lifetime Member mr.prick's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    3,195

    Default

    what version of firmware is installed on the RR?
    do you have the latest driver installed?

  3. #3
    Lifetime Member
    Join Date
    Jul 2007
    Posts
    376

    Default

    Quote Originally Posted by mr.prick View Post
    what version of firmware is installed on the RR?
    do you have the latest driver installed?
    I think its 12.14.R. I will go out and check. Also, I have build 64 of EFI Live, I guess thats the latest.

    I just got a new RR today. I used the same software and setup to use the old one w/out problem. The only diff is I installed that blasted bluetooth driver. I wonder if somehow that is a problem. BTW, I am not using BT.
    07 Silverado DMax Classic
    02 Z06 LS3 416, 805rwhp, TFS245, Wiseco, Callies Crank/Rods, Iskendarian Lifters, Crower Rockers, FAST102/90, ATI Damper, 1-7/8 Kook's LT, QkTime Shield,Tolle-Fab 8pt
    Old Engine: 1/4mile = 9.6/146 New Engine:?

    EFI Live Tune/Scan v7.5.27, EFI Live Scan and Tune v8.2.23, build 276, BootBlock 2.07.06, FirmWare 2.07.52, 512K RoadRunner (12.14.R), Innovate Serial LC2x2


    COS5/12212156 For 2002 Z06 Manual Vette

  4. #4
    Lifetime Member mr.prick's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    3,195

    Default

    your symptoms of a dropped connection and frozen PC are what i got
    way back when i first got mine,
    it had the old (12.13.R) firmware and an older driver.
    upgrading both of those stopped the locking software.
    make sure your firewall is not the problem,
    mine tends to not tell me that it is blocking an application or port
    unless i have it running in the back ground.
    other than a hard reset that`s all i can think of.

  5. #5
    Lifetime Member
    Join Date
    Jul 2007
    Posts
    376

    Default

    Quote Originally Posted by mr.prick View Post
    your symptoms of a dropped connection and frozen PC are what i got
    way back when i first got mine,
    it had the old (12.13.R) firmware and an older driver.
    upgrading both of those stopped the locking software.
    make sure your firewall is not the problem,
    mine tends to not tell me that it is blocking an application or port
    unless i have it running in the back ground.
    other than a hard reset that`s all i can think of.
    I looked at Firewall (AVG) and that doesn't look like a problem.
    Ver = 12.14.R
    I don't get the hard reset. Just flip it to flash mode, write the bin, then go back to EMU?
    07 Silverado DMax Classic
    02 Z06 LS3 416, 805rwhp, TFS245, Wiseco, Callies Crank/Rods, Iskendarian Lifters, Crower Rockers, FAST102/90, ATI Damper, 1-7/8 Kook's LT, QkTime Shield,Tolle-Fab 8pt
    Old Engine: 1/4mile = 9.6/146 New Engine:?

    EFI Live Tune/Scan v7.5.27, EFI Live Scan and Tune v8.2.23, build 276, BootBlock 2.07.06, FirmWare 2.07.52, 512K RoadRunner (12.14.R), Innovate Serial LC2x2


    COS5/12212156 For 2002 Z06 Manual Vette

  6. #6
    Lifetime Member
    Join Date
    Jul 2007
    Posts
    376

    Default More Problems--surprise

    Answer = Take RR apart, direct hook up to mini-onboard USB. worked flawlessly after that. guess I have to catch up
    on using BlueTooth technology.
    Last edited by TFZ_Z06; July 25th, 2008 at 12:23 PM.
    07 Silverado DMax Classic
    02 Z06 LS3 416, 805rwhp, TFS245, Wiseco, Callies Crank/Rods, Iskendarian Lifters, Crower Rockers, FAST102/90, ATI Damper, 1-7/8 Kook's LT, QkTime Shield,Tolle-Fab 8pt
    Old Engine: 1/4mile = 9.6/146 New Engine:?

    EFI Live Tune/Scan v7.5.27, EFI Live Scan and Tune v8.2.23, build 276, BootBlock 2.07.06, FirmWare 2.07.52, 512K RoadRunner (12.14.R), Innovate Serial LC2x2


    COS5/12212156 For 2002 Z06 Manual Vette

  7. #7
    Lifetime Member mr.prick's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    3,195

    Default

    Quote Originally Posted by TFZ_Z06 View Post
    I looked at Firewall (AVG) and that doesn't look like a problem.
    Ver = 12.14.R
    I don't get the hard reset. Just flip it to flash mode, write the bin, then go back to EMU?

    with ignition on, toggle from emulation to flash and then back to emulation.
    sometimes you need to download the tune to the RR to make it reboot.

  8. #8
    Lifetime Member
    Join Date
    Jul 2007
    Posts
    376

    Default

    Quote Originally Posted by mr.prick View Post
    with ignition on, toggle from emulation to flash and then back to emulation.
    sometimes you need to download the tune to the RR to make it reboot.
    Thanks, I went ahead and did that as an added precaution.
    I think its working ok now.

    I took a drive in 101F earlier and no failure for 30 mins straight. I ended up completely disassembling the PCM and removing the round pin connector. That apparently is a possible source of problems according to Craig M. I then went directly to the RR pcm board's mini-usb.

    Now, for a whole new problem. When I use the Exclusion filters and add
    "exclude" "greater than " 60% tp, the RR stops working at idle. As soon as I click it off, on comes the RR again. I wonder if thats programmed correct...
    07 Silverado DMax Classic
    02 Z06 LS3 416, 805rwhp, TFS245, Wiseco, Callies Crank/Rods, Iskendarian Lifters, Crower Rockers, FAST102/90, ATI Damper, 1-7/8 Kook's LT, QkTime Shield,Tolle-Fab 8pt
    Old Engine: 1/4mile = 9.6/146 New Engine:?

    EFI Live Tune/Scan v7.5.27, EFI Live Scan and Tune v8.2.23, build 276, BootBlock 2.07.06, FirmWare 2.07.52, 512K RoadRunner (12.14.R), Innovate Serial LC2x2


    COS5/12212156 For 2002 Z06 Manual Vette

  9. #9
    Lifetime Member hquick's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    1,356

    Default

    You got a reply from Craig on this issue..well...aren't you the lucky one..Lol!
    I got '0' support on this issue and it's obvious I'm not a 'one off'.
    Quite a few have had this issue.
    At present I have a USB extension cable connected to the RR USB cable (still plugged into that round plug) and then to the USB port on my laptop.
    When looking at the flat RR USB plug....it looks like the pins are slightly narrower than the other USB cables I have. I tried everything and it used to either drop out as soon as it started updating or 5mins down the road.
    Nothing else has issues in the USB ports on my laptop so it's not the ports.
    I might pull the PCM open and connect an RJ45 plug inside it and run straight to that.

    http://forum.efilive.com/showthread.php?t=8275&page=2

    Let us know how it goes.

    P.S. You don't need to reboot when it locks up. Pull the USB cable and just plug it back in. Then start the RR again.
    Last edited by hquick; July 26th, 2008 at 10:33 PM.
    Howard

    YOU ONLY NEED TWO TOOLS IN LIFE - WD-40 AND DUCT TAPE. IF IT DOESN'T
    MOVE AND SHOULD, USE THE WD-40. IF IT SHOULDN'T MOVE AND DOES, USE THE
    DUCT TAPE.
    IF YOU CAN'T FIX IT WITH A HAMMER, YOU'VE GOT AN ELECTRICAL PROBLEM.


    98 K1500 'HOLDEN' Suburban.
    Custom Whipple SC, Mercruiser Marine intake, 0411 PCM, 4L80E w/shift kit

  10. #10
    Lifetime Member
    Join Date
    Jul 2007
    Posts
    376

    Default

    Quote Originally Posted by hquick View Post
    You got a reply from Craig on this issue..well...aren't you the lucky one..Lol!
    I got '0' support on this issue and it's obvious I'm not a 'one off'.
    Quite a few have had this issue.
    At present I have a USB extension cable connected to the RR USB cable (still plugged into that round plug) and then to the USB port on my laptop.
    When looking at the flat RR USB plug....it looks like the pins are slightly narrower than the other USB cables I have. I tried everything and it used to either drop out as soon as it started updating or 5mins down the road.
    Nothing else has issues in the USB ports on my laptop so it's not the ports.
    I might pull the PCM open and connect an RJ45 plug inside it and run straight to that.

    http://forum.efilive.com/showthread.php?t=8275&page=2

    Let us know how it goes.

    P.S. You don't need to reboot when it locks up. Pull the USB cable and just plug it back in. Then start the RR again.
    I have not had a failure since I plugged in to the mini onboard usb port on the RR. The RJ45 sounds like a good idea too. The problem I have w/the RJ45 idea is this same path is causing the problem w/data transmission, so it is possible you will still have data problems. Bypass this w/the mini-usb.
    I could not get the bluetooth to work, but Craig stated data transmission errors were reduced w/it too.
    07 Silverado DMax Classic
    02 Z06 LS3 416, 805rwhp, TFS245, Wiseco, Callies Crank/Rods, Iskendarian Lifters, Crower Rockers, FAST102/90, ATI Damper, 1-7/8 Kook's LT, QkTime Shield,Tolle-Fab 8pt
    Old Engine: 1/4mile = 9.6/146 New Engine:?

    EFI Live Tune/Scan v7.5.27, EFI Live Scan and Tune v8.2.23, build 276, BootBlock 2.07.06, FirmWare 2.07.52, 512K RoadRunner (12.14.R), Innovate Serial LC2x2


    COS5/12212156 For 2002 Z06 Manual Vette

Page 1 of 4 123 ... LastLast

Similar Threads

  1. no data stream
    By markhyma in forum EFILive V4
    Replies: 1
    Last Post: November 6th, 2008, 08:01 PM
  2. Nothing worse then failing emissions on the 31st
    By CoryF in forum Gen III V8 Specific
    Replies: 18
    Last Post: November 2nd, 2008, 10:13 AM
  3. L92 Data log
    By etmotorsports in forum Gen IV V8 Specific
    Replies: 0
    Last Post: January 26th, 2008, 05:04 PM
  4. rr wont update realtime
    By minytrker in forum RoadRunner Real-Time PCM Emulator
    Replies: 16
    Last Post: March 21st, 2007, 11:04 PM
  5. Realtime tuning with Moates RoadRunner
    By Blacky in forum Please Read First
    Replies: 46
    Last Post: March 4th, 2006, 04:16 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •