Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 16

Thread: 4L60E won't shift

  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    45

    Default 4L60E won't shift

    Hello,
    I know this is more of a mechanical question then a tuning question, but maybe some can point me in the right direction. My 99 Z/28 with auto trans wont shift out of 1st gear unless you lift off the gas then reapply throttle, it seems to go through the other gears just fine on its own. I went under bi directional and the solonoids respond to the commands and shift to the correct gear as commanded. I did a long wholeshot and that is when it started acting up. The trans is stock and shifting is set to stock parameters . The car is supercharged w/ meth injection and the car only has 47k mi. and only 5k with the supercharger. Any help would be greatly appreciated as I have zero experience with auto transmissions.

    Thank you,
    Greg

  2. #2
    Joe (Moderator) joecar's Avatar
    Join Date
    Apr 2003
    Posts
    28,007

    Default

    Greg,

    Do you get manual 1st when you move lever into 1...?
    Do you get manual 2nd when you move the lever from 1 to 2...?

  3. #3
    Junior Member
    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    45

    Default

    I get manual 1st but when shifter put in 2nd manually it won't shift, it stays in 1st until you let off the throttle then ease back into it

  4. #4
    Joe (Moderator) joecar's Avatar
    Join Date
    Apr 2003
    Posts
    28,007

    Default

    I have to think about it while I study my manual...

    Could mean that the lo roller clutch is jamming.

  5. #5
    Joe (Moderator) joecar's Avatar
    Join Date
    Apr 2003
    Posts
    28,007

    Default What the manual says:

    First Gear Range Only - No Upshift

    1st Gear Range Only - No Upshift

    Checks
    Causes

    Control Valve Body (60)

    • The 1-2 Shift valve is sticking
    • The spacer plate or gaskets are mispositioned or damaged

    Case (103)
    The case to valve body face is damaged or is not flat
    Shift Solenoid Valves (366/368)

    • Stuck or damaged
    • Faulty electrical connection

    2-4 Servo Assembly (13-28)

    • The apply passage case is restricted or blocked
    • Nicks or burrs on the servo pin or on the pin bore in the case
    • Fourth servo piston is installed backwards

    2-4 Band Assembly (602)

    • The 2-4 band is worn or damaged
    • The band anchor pin is not engaged

  6. #6
    Joe (Moderator) joecar's Avatar
    Join Date
    Apr 2003
    Posts
    28,007

    Default More (probably not, since you can eventually get 2nd,3rd,4th gears)

    No Second Gear, No Fourth Gear, and No Reverse Gear

    No Second Gear, No Fourth Gear and No Reverse Gear

    Checks
    Causes
    Reaction Sun Shell (670)
    Broken spline on reaction sun shell/replace shell.

  7. #7
    Joe (Moderator) joecar's Avatar
    Join Date
    Apr 2003
    Posts
    28,007

    Default

    In manual 1st, do you have engine braking...?

  8. #8
    Junior Member
    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    45

    Default

    Yes I do have engine braking in manual 1st.
    I'm leaning to the valve body might have something stuck in it. The fluid is almost new looking so I think something is cloged up somewhere in valve body.
    Thank a million for the help. It gives me a good place to start as money is really tight right now and a new trans is not in the budget right now, eventually I will have to upgrade the trans to handle the engine and I would imagine the rear as well. I only 2:73 gears and need to upgade this as well.

  9. #9
    Joe (Moderator) joecar's Avatar
    Join Date
    Apr 2003
    Posts
    28,007

    Default

    Oh, check your fluid level.

  10. #10
    Junior Member
    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    45

    Default

    the level was a tad low so I topped it off maybe 1/4 of a quart at most. I did that last week right after the problem started. I put in a new radiator and forgot to top off the trans fluid, that is why it was a tad low.

Page 1 of 2 12 LastLast

Similar Threads

  1. 4L60E shift points
    By maudyZ28 in forum 4speed RWD/FWD Transmission Tuning (incl T42)
    Replies: 3
    Last Post: April 28th, 2010, 01:37 PM
  2. 4l60e wont shift
    By chris98z71 in forum 4speed RWD/FWD Transmission Tuning (incl T42)
    Replies: 3
    Last Post: January 26th, 2009, 06:26 AM
  3. why 1>2 shift happens at higher rpm than 2>3 shift?
    By 350SS in forum 4speed RWD/FWD Transmission Tuning (incl T42)
    Replies: 1
    Last Post: March 13th, 2008, 10:54 AM
  4. Disable adaptive shift learning after Shift Kit Install
    By BlackGMC in forum 4speed RWD/FWD Transmission Tuning (incl T42)
    Replies: 3
    Last Post: January 24th, 2008, 04:49 AM
  5. 4L60E WOT shift point settings
    By billiardcue in forum 4speed RWD/FWD Transmission Tuning (incl T42)
    Replies: 8
    Last Post: May 2nd, 2007, 08:34 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •